2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Kajmakowa karpatka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Karpatka z pysznym kremem kajmakowym rozpływa się w ustach polecam z filiżanką małej czarnej najlepiej już bez cukru...:)

Kajmakowa karpatka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kajmakowa karpatka

 

  • Ciasto:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki
  • szczypta soli
  • 5 jajek
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Krem kajmakowy:
  • 2 szklanki mleka
  • 1 duży budyń toffi na 3/4 litra mleka
  • 20 dag masła
  • 400 g masy kajmakowej w puszce

 

  • Dodatkowo:
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Kajmakowa karpatka
Ciasto: margarynę przekładamy do rondelka wlewamy wodę dodajemy szczyptę soli i gotujemy.Gdy zawrze wsypujemy powoli mąkę pszenną i energicznie mieszamy do czasu aż masa zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Gdy masa będzie zimna wbijamy po jednym jajku cały czas mieszając,aż do skończenia jajek,pod koniec wsypujemy proszek do pieczenia i jeszcze raz dokładnie mieszamy mikserem. Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy do wyłożonych pergaminem dwóch jednakowych blaszek o wym 23/35 cm wkładamy do nagrzanego do 180*c i pieczemy około 25 minut. Studzimy na kratce kuchennej.Krem kajmakowy: Na mleku gotujemy budyń zostawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puszysto dodajemy po łyżce zimnego budyniu toffi i ucieramy na krem pod koniec dodajemy do kremu masę kajmakową i miksujemy wszystko razem do połączenia. Tak przygotowanym kremem przekładamy jeden płat ciasta i przykrywamy drugim. Ciasto schłodzić w lodówce.Oprószamy cukrem pudrem przed podaniem. Smacznej uczty życzę;)
Kajmakowa karpatka
zimne ciasto miksujemy z jajkami i proszkiem
Kajmakowa karpatka
na mleku gotujemy budyń toffi zostawiamy do wystygniecia
Kajmakowa karpatka
masło miksujemy z budyniem i masą kajmakową
Kajmakowa karpatka
Gotowym kremem przekładamy karpatkę oprószamy pudrem