Sposób przygotowania:
Kajmakowy mazurek z dżemem brzoskwiniowymEtap 1
Ciasto: Palmę przełożyć do miski. Dodać do niej cukier, mąkę, proszek do pieczenia i jajko.
Etap 2
Szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto włożyć do woreczka i odłożyć na ok. półgodziny do lodówki.
Etap 3
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć nim natłuszczoną i posypaną mąką blaszkę (ok. 32 x 40 cm). Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 20 minut.
Etap 4
Upieczone ciasto dobrze ostudzić, przekroić w poprzek na dwie równe części. Jedną część ciasta posmarować dżemem, przykryć drugą częścią ciasta, docisnąć.
Etap 5
Masło dokładnie utrzeć z masą krówkową.
Etap 6
Masę rozłożyć na cieście, schłodzić. Mazurka dowolnie udekorować, np: ozdobami cukrowymi, płatkami migdałowymi, pisakami cukrowymi itp...