Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kajmakowy mazurek z dżemem brzoskwiniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Kruche ciasto przełożone dżemem brzoskwiniowym i posmarowane kremem kajmakowym... Pyszny deser nie tylko na święta:)

Kajmakowy mazurek z dżemem brzoskwiniowym

Składniki:

Kajmakowy mazurek z dżemem brzoskwiniowym

Ciasto:

  • 1/2 kostki palmy
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki tortowej

Dodatkowo:

  • 300 g dżemu brzoskwiniowego
  • 1 puszka masy krówkowej
  • 150 g masła
  • ozdoby cukrowe - wg uznania

Sposób przygotowania:

Kajmakowy mazurek z dżemem brzoskwiniowym

Etap 1

Kajmakowy mazurek z dżemem brzoskwiniowym
Wszystkie składniki na ciasto przełożone do miski.

Ciasto: Palmę przełożyć do miski. Dodać do niej cukier, mąkę, proszek do pieczenia i jajko.

Etap 2

Kajmakowy mazurek z dżemem brzoskwiniowym
Gładkie ciasto zagniecione ze wszystkich składników.

Szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto włożyć do woreczka i odłożyć na ok. półgodziny do lodówki.

Etap 3

Kajmakowy mazurek z dżemem brzoskwiniowym
Rozwałkowane ciasto rozłożone na blaszce.

Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć nim natłuszczoną i posypaną mąką blaszkę (ok. 32 x 40 cm). Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 20 minut.

Etap 4

Kajmakowy mazurek z dżemem brzoskwiniowym
Połowa upieczonego i ostudzonego ciasta posmarowana dżemem.

Upieczone ciasto dobrze ostudzić, przekroić w poprzek na dwie równe części. Jedną część ciasta posmarować dżemem, przykryć drugą częścią ciasta, docisnąć.

Etap 5

Kajmakowy mazurek z dżemem brzoskwiniowym

Masło dokładnie utrzeć z masą krówkową.

Etap 6

Kajmakowy mazurek z dżemem brzoskwiniowym

Masę rozłożyć na cieście, schłodzić. Mazurka dowolnie udekorować, np: ozdobami cukrowymi, płatkami migdałowymi, pisakami cukrowymi itp...