migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Mazurek z jasną masą waniliową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Prosty mazurek z jasna masą z białej czekolady i masy kajmakowej waniliowej. Dla odmiany w okrągłej formie i na jasnym cieście.

Mazurek z jasną masą waniliową Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Mazurek z jasną masą waniliową

 

Sposób przygotowania:

Mazurek z jasną masą waniliową
Przygotować kruche ciasto. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. Następnie dodać masło posiekać nożem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Potem ciasto uformować w kulę zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować i wylepić nim formę, ja użyłam okrągłej do tarty. Po nakłuwać na dnie widelcem. Wstawić do piekarnika i piec ok 30 minut na 175 C. Białą czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej dodać masę krówkową i dokładnie wymieszać. Na wystudzone ciasto wyłozyc gotową masę a następnie dowolnie udekorować-ja użyłam pisaków, małych ciasteczek w polewie czekoladowej, żurawiny i płatków migdałowych. Najlepiej przygotować go dwa dni wcześniej wtedy ciasto zmięknie, nie będzie takie twarde i nie będzie się kruszyło podczas jedzenia.
Mazurek z jasną masą waniliową
Etap 1 Przygotować kruche ciasto i schłodzić.
Mazurek z jasną masą waniliową
Etap 2 Schłodzonym ciastem wylepić formę
Mazurek z jasną masą waniliową
Etap 3 Castio wstawic do piekarnika i piec ok 30 minut na 175C