szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Kakaowa roladka z kokosem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto na zimno inne niż wszystkie.

Kakaowa roladka z kokosem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kakaowa roladka z kokosem

 

  • 300 g herbatników
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki kakao
  • 50 g masła
  • 100g wiórek kokosowych
  • 100 ml mleka

Sposób przygotowania:

Kakaowa roladka z kokosem
Gotujemy 100 ml wody z połową masła i cukru i studzimy do temperatury pokojowej. W czasie gdy się studzi przygotowujemy masę kokosową. Mleko gotujemy z drugą częścią masła i cukru, gdy sie zagotuje dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. Herbatniki drobno mielimy, ja robię to w rozdrabniaczu. Do wystudzonego płynu dodajemy kakao i rozdrobnione herbatniki i mieszamy do całkowitego połączenia składników. Powstałe ciasto wałkujemy na stolnicy lub na folii aluminiowej, nakładamy masę kokosową i zwijamy w rulon. Owijamy folią i chłodzimy w lodówce.
Kakaowa roladka z kokosem
Podstawowym skladnikiem ciasta są rozdrobnione herbatniki.
Kakaowa roladka z kokosem
Podstawowym składnikiem masy są wiórki kokosowe.
Kakaowa roladka z kokosem
Tak przygotowane zwijamy w rulon i owijamy folią aluminiową.