Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Kakaowa 'szarlotka' na ciepło

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

ciepły deser - niby szarlotka w kruchym cieście drożdżowym

Kakaowa 'szarlotka' na ciepło Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kakaowa 'szarlotka' na ciepło

 

Sposób przygotowania:

Kakaowa 'szarlotka' na ciepło
Margaryne siekamy z mąką, dodajemy drożdżem rozpuszczone z cukrem i wodą - zagniatamy jednolite ciasto, które przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na godzine. Po wyjęciu dodajemy kakao, ponownie zagniatamy ciasto, dość cienko walkujemy i wykrawamy nożem duże kwadraty. Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostke i na środku każdego z kwadratów układamy 1 łyżkę jabłek. Przeciwległe rogi zlepiamy ze sobą, a następnie przebijamy wykałaczką aby nie rozpadły się podczas pieczenia. Mini szarlotki pieczemy przez 13 minut w temp 180*. Gorące ciasteczka nakladamy na talerzyki, dekorujemy bitą śmietaną, rodzynkami i cynamonem. Ciacha można przygotować wczesniej, a przed smaym podaniem wstawic na 5 minut do nagrzanego piekarnika by były cieple - polecam
Kakaowa 'szarlotka' na ciepło
na środku każdego z kwadratów układamy 1 łyżkę jabłek.
Kakaowa 'szarlotka' na ciepło
Przeciwległe rogi zlepiamy ze sobą, a następnie przebijamy wykałaczką
Kakaowa 'szarlotka' na ciepło
Etap 3