Kakaowe batoniki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zachęcam do degustacji batoników

Kakaowe batoniki

Składniki:

Kakaowe batoniki

 

  • Pierwsza warstwa:

 

  • masło 115 g
  • cukier 50 g
  • kakao 30 g
  • jajko z wolnego chowu 1 sztuka
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • herbatniki 200g
  • orzechy ziemne 60 g
  • wiórki kokosowe 65 g

 

  • Druga warstwa:

 

  • masło temp. pok. 55 g
  • mleko 3,2% 2-3 łyżki
  • budyń waniliowy 20 g
  • cukier waniliowy 1/2 łyżeczki
  • cukier puder 230 g

 

  • Trzecia warstwa:

 

  • czekolada mleczna 120 g
  • masło 15 g

Sposób przygotowania:

Kakaowe batoniki
Zaczynamy od herbatników typu be-be musimy dokładnie je pokruszyć bardzo drobno w robocie kuchennym. Orzechy ziemne pokroić na dość grube kawałki. Jajko roztrzepać. W rondelku na małym ogniu roztopić masło. Rondelek zdjąć z ognia i wymieszać z cukrem, kakao. Kiedy wszystkie składniki się połączą można dodać roztrzepane jajko i wymieszać. Następnie rondelek stawiamy na małym ogniu mieszając na około 1-2 min., aż masa zgęstnieje. Rondelek zdjąć z ognia i wymieszać z cukrem waniliowym, herbatnikami, wiórkami i orzechami, aż wszystkie składniki się połączą. Masę z rondelka wyłożyć do formy 23cm na 23 cm i całość równomiernie przycisnąć. Formę przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godz. Masło o temp. pokojowej miksować na gładką masę. Do masła dodać mleko, budyń, cukier waniliowy, cukier puder i miksować, aż składniki się połączą. Gdyby masa była zbyt ciężka do rozprowadzenia dodać łyżkę mleka. Drugą warstwę rozsmarować równomiernie na pierwszej warstwie i włożyć do lodówki na około 30-60 min. Pokroić czekoladę na drobne kawałki. Czekoladę i masło włożyć do miski żaroodpornej i roztopić na garnku z gotującą wodą. Roztopioną czekoladę rozsmarować równomiernie na drugiej warstwie i włożyć do lodówki przykryte naczynie na 10-20 min.