Sposób przygotowania:
Kakaowe ślimaczki
Przygotowujemy ciasto drożdżowe. Mleko lekko podgrzewamy. Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę mąki oraz 1 łyżeczkę cukru. Mieszamy, aby drożdże się rozpuściły. Odstawiamy na kwadrans do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy i studzimy. Mąkę przesiewamy, dodajemy wyrośnięte drożdże, cukier, jajko oraz masło. Wyrabiamy ciasto. Przygotowane ciasto oprószamy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia. W garnuszku mieszamy kakao z cukrem i mlekiem do uzyskania konsystencji gęstej śmietany (mleka dodajemy tyle ile "zabierze" masa). Gdy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkowujemy je, tworząc prostokąt o wymiarach około 50x40 cm. Ciasto smarujemy masą kakaową i zwijamy w rulon. Kroimy na kawałki o grubości 1-2 cm, które układamy na blaszce. Pieczemy około 20 minut w temp. 190 stopni.