Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Kakaowe ślimaczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Szybkie i smaczne drożdżowe zawijaski z kakaem.

Kakaowe ślimaczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kakaowe ślimaczki

 

Sposób przygotowania:

Kakaowe ślimaczki
Przygotowujemy ciasto drożdżowe. Mleko lekko podgrzewamy. Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę mąki oraz 1 łyżeczkę cukru. Mieszamy, aby drożdże się rozpuściły. Odstawiamy na kwadrans do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy i studzimy. Mąkę przesiewamy, dodajemy wyrośnięte drożdże, cukier, jajko oraz masło. Wyrabiamy ciasto. Przygotowane ciasto oprószamy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia. W garnuszku mieszamy kakao z cukrem i mlekiem do uzyskania konsystencji gęstej śmietany (mleka dodajemy tyle ile "zabierze" masa). Gdy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkowujemy je, tworząc prostokąt o wymiarach około 50x40 cm. Ciasto smarujemy masą kakaową i zwijamy w rulon. Kroimy na kawałki o grubości 1-2 cm, które układamy na blaszce. Pieczemy około 20 minut w temp. 190 stopni.
Kakaowe ślimaczki
Przygotowujemy ciasto drożdżowe. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy.
Kakaowe ślimaczki
W garnuszku mieszamy kakao z cukrem i mlekiem do uzyskania konsystencji gęstej śmietany (mleka dodajemy tyle ile "zabierze" masa).
Kakaowe ślimaczki
Ciasto smarujemy masą kakaową i zwijamy w rulon.
Kakaowe ślimaczki
Kroimy na kawałki o grubości 1-2 cm, które układamy na blaszce. Pieczemy około 20 minut w temp. 190 stopni.