ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Ciasto kakaowe z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto kakaowe z czekoladą jest bardzo szybko przygotowane, upieczone i jeszcze szybciej zjedzone.

Ciasto kakaowe z czekoladą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto kakaowe z czekoladą

 

  • jajka 4 sztuki,
  • cukier 1 szklanka,
  • olej rzepakowy 1/2 szklanki,
  • mleko 1/2 szklanki,
  • olejek rumowy 3 krople,
  • mąka tortowa 2,5 szklanki,
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka,
  • kakao 3 łyżki,
  • czekolada mleczna 100 gram

 

  • polewa: czekolada gorzka 100 gram,
  • śmietana gęsta 3 łyżeczki,
  • czekoladowe białe gwiazdki 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

Ciasto kakaowe z czekoladą
Wszystkie składniki od razu miksujemy = do miski wsypać mąkę przesianą z proszkiem i sodą, cukier, aromat rumowy, olej, cukier, mleko, jajka, kakao, pokruszone kawałeczki czekolady (posiekać nożem lub w rozdrabniaczu) i mikserem wszystko połączyć.

Forma silikonowa keksowa 25x15 cm, do formy wyłożyć ciasto, wyrównać wierzch ciasta.

Piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, do suchego patyczka.

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę ze śmietaną, polać ciasto i ozdobić białą czekoladą gwiazdki.
Kakaowe z czekoladą ciasto
Można polać lukrem lub posypać pudrem cukrem.