gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Kakaowe z masą cappucino

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto naprawdę bardzo dobre. Polecam zrobić. Wszystkim w naszej rodzinie smakowało. Mąż od razu po zrobieniu wziął kawałek.

Kakaowe z masą cappucino

Składniki:

Kakaowe z masą cappucino

 

  • CIASTO KAKAOWE
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao.
  • WKŁADKA KOKOSOWA
  • 20 dag wiórek kokosowych
  • 5 białek
  • 5 łyżek cukru
  • MASA CAPPUCCINO:
  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kawy cappuccino
  • kilka kieliszków spirytusu

Sposób przygotowania:

Kakaowe z masą cappucino
CIASTO KAKAOWE: Białka ubić, następnie dodać cukier i nadal ubijać. Później dodać żółtka i na wolniejszych obrotach ubić. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszać łyżką. Masę przełożyć na brytfannę i upiec w 180 st. przez ok. 30 minut. Po upieczeniu wyjąć, ostudzić i przeciąć wzdłuż na pół. WKŁADKA KOKOSOWA: Białka ubić, dodać cukier, ubić. Wmieszać łyżką kokos. Powstałą masę przełożyć na brytfannę wysmarowaną margaryną i upiec w 180 st. przez ok. 25 minut. MASA CAPPUCCINO: Odlać trochę mleka. Resztę zagotować. W odlanej części wymieszać mąki, cukier, żółtka i jajko. Wymieszane, wlać do gotującego się mleka. Mieszać do zagotowania. Odstawić do ostudzenia. Margarynę utrzeć. Dodawać na zmianę kawę cappuccino (w proszku) oraz masę budyniową i spirytus. Miksować dość długo. Składanie: I połowa biszkopta- połowa masy- wkładka kokosowa- druga połowa masy- druga połowa biszkopta. Udekorować wedle uznania.