Sposób przygotowania:
Kalafior curry w orzechowej posypce z łososiem
1. Kalafior dzielimy na jak najmniejsze różyczki i wrzucamy do miski z zimną woda. Głąb kroimy w kostkę i również płuczemy, po czym odcedzamy z wody.
2. W dużej misce mieszamy rozpuszczony olej, sól i curry i do tak przygotowanego sosu wrzucamy kalafior i mieszamy aż przyprawy dokładnie pokryją różyczki kalafiora.
3. Duża blaszkę wykładamy papierem i przekładamy na nią kalafior. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut.
4. Z łososia usuwamy skórę, przyprawiamy sola i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Wkładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego, przykrywamy i dokładamy do piekarnika w którym są już warzywa i również pieczemy pół godziny.
5. Pomidory kroimy w 16-tki, cebule w piórka. Orzechy prażymy chwile na suchej, rozgrzanej patelni i rozbijamy je tłuczkiem na gruby piasek w woreczku. Pietruszkę siekamy.
6. Do dużej miski wkładamy pomidory, cebule, kalafior i orzechy i delikatnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i słodka papryką.
7. Na głębokim talerzu układamy sałatkę z kalafiora, na to kawałek łososia, posypujemy go pietruszką i podajemy z plasterkiem cytryny.
2. W dużej misce mieszamy rozpuszczony olej, sól i curry i do tak przygotowanego sosu wrzucamy kalafior i mieszamy aż przyprawy dokładnie pokryją różyczki kalafiora.
3. Duża blaszkę wykładamy papierem i przekładamy na nią kalafior. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut.
4. Z łososia usuwamy skórę, przyprawiamy sola i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Wkładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego, przykrywamy i dokładamy do piekarnika w którym są już warzywa i również pieczemy pół godziny.
5. Pomidory kroimy w 16-tki, cebule w piórka. Orzechy prażymy chwile na suchej, rozgrzanej patelni i rozbijamy je tłuczkiem na gruby piasek w woreczku. Pietruszkę siekamy.
6. Do dużej miski wkładamy pomidory, cebule, kalafior i orzechy i delikatnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i słodka papryką.
7. Na głębokim talerzu układamy sałatkę z kalafiora, na to kawałek łososia, posypujemy go pietruszką i podajemy z plasterkiem cytryny.
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2