Sposób przygotowania:
Pizza ze szparagamiPrzygotowanie ciasta
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy drożdże instant, sól, cukier, letnią wodę. Mieszamy, zagarniając mąkę do środka. Dodajemy oliwę i wyrabiamy ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, na godzinę, aż wyrośnie.
Przygotowanie sosu
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie. Dodajemy pomidory z puszki. Gotujemy, aż aż sos się zredukuje i zagęści. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, oregano i bazylię. Blendujemy na gładki sos.
Przygotowanie dodatków
Warzywa myjemy.
Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki. Szparagi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy przez 5 minut. Następnie szparagi kroimy na mniejsze kawałki.
Pomidory kroimy w plasterki.
Cebulę kroimy w piórka.
Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Przygotowanie pizzy + pieczenie
Ciasto szybko zagniatamy i rozwałkowujemy. Ciasto sprawnym ruchem przenosimy na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
Na cieście rozsmarowujemy sos, układamy dodatki: pomidory, szynkę, cebulę, szparagi. Pizzę posypujemy serem.
Pizzę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 230 st. C przez ok. 15 minut.
Przed podaniem pizzę posypujemy świeżo mielonym pieprzem.