Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Pizza ze szparagami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna, sezonowa, domowa pizza ze szparagami. Pozostałe dodatki to: pomidory, cebula, szynka i oczywiście obowiązkowo ciągnący ser mozzarella.

Pizza ze szparagami

Składniki:

Pizza ze szparagami

Na ciasto:

Na sos pomidorowy:

Dodatki:

Sposób przygotowania:

Pizza ze szparagami

Przygotowanie ciasta

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy drożdże instant, sól, cukier, letnią wodę. Mieszamy, zagarniając mąkę do środka. Dodajemy oliwę i wyrabiamy ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, na godzinę, aż wyrośnie.

Przygotowanie sosu

Pizza ze szparagami
Przygotowujemy sos z pomidorów z puszki z ziołami

Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie. Dodajemy pomidory z puszki. Gotujemy, aż aż sos się zredukuje i zagęści. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, oregano i bazylię. Blendujemy na gładki sos.

Przygotowanie dodatków

Pizza ze szparagami
Do pizzy użyłam m.in. zielonych szparagów

Warzywa myjemy.
Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki. Szparagi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy przez 5 minut. Następnie szparagi kroimy na mniejsze kawałki.
Pomidory kroimy w plasterki.
Cebulę kroimy w piórka.
Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Przygotowanie pizzy + pieczenie

Pizza ze szparagami
Ciasto na pizzę rozwałkowujemy i przenosimy na blachę

Ciasto szybko zagniatamy i rozwałkowujemy. Ciasto sprawnym ruchem przenosimy na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.

Na cieście rozsmarowujemy sos, układamy dodatki: pomidory, szynkę, cebulę, szparagi. Pizzę posypujemy serem.

Pizzę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 230 st. C przez ok. 15 minut.

Przed podaniem pizzę posypujemy świeżo mielonym pieprzem.