Sposób przygotowania:
Kalafior pod beszamelem.
Kalafior ugotować w osolonej wodzie (aldente), zahartować w zimnej wodzie. Szynkę pokroić w cieniutkie paseczki i usmażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu. Pól kalafiora wyłożyć do naczynia żaroodpornego, na to smażoną szynkę, a na szynkę plastry mozarelli.Przygotować sos: Masło włożyć do rondelka, rozpuścić na wolnym ogniu, wsypać mąkę, cały czas szybko mieszać, aby nie powstała wielka klucha. Nie doprowadzając do wrzenia wlać część mleka cały czas mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć stopniowo dolewać resztę mleka, aż uzyskamy masę o konsystencji gęstej śmietany. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalewamy kalafior i wstawiamy do piekarnika na około 15 minut w temp. 180*C - 200*C. Smacznego !!
basia4ab
evita0007