Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Kalafior zapiekany.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kalafior podawać do drugiego dania.

Kalafior zapiekany.

Składniki:

Kalafior zapiekany.

 

Sposób przygotowania:

Kalafior zapiekany.
Kalafior obgotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Kalafior odcedzić, podzielić na małe różyczki . W rondelku roztopić masło, dodać mąkę, rozkłócić mlekiem i śmietaną, zagotować. Do gorącego sosu wbić jajko, wymieszać, doprawić solą. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, ułożyć kalafior, posypać startym serem żółtym, polać sosem, posypać bułką tartą. Zapiekać aż ser i bułka się zarumienią. Można posypać szczypiorkiem.