LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Kalafior zapiekany 5

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Bardzo delikatny, letni obiadek.

Kalafior zapiekany 5 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kalafior zapiekany 5

 

  • kalafior mały 1
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól, pieprz, starta gałka muszkatałowa
  • starty ser żółty 20 dag
  • makaron świderki lub tagiatelle 30 dag
  • mleko 300 ml
  • liśc laurowy 2
  • cebula mała 1
  • czosnek 3 ząbki
  • masło 6 dag
  • mąka pszenna 3 łyżki
  • śmietanka 300 ml
  • olej 1 łyżka

 

Sposób przygotowania:

Kalafior zapiekany 5
Kalafior umyć, ocyścic, podzielić na różyczki. Zblanszowac w osolonym wrzątku z dodatkiem cukru. Odcedzić. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju. Przygotować sos: mleko wlać do garnka, włożyć liście laurowe. Dodać poszatkowaną cebulę i czosnek, zagotować. Ostudzić. Przecedzić przez sito. Roztopione masło rozprowadzić z mąką. Mieszając dodawać mleko. Gotować przez 3-4 minuty, dodać śmietankę i zagotować. Do smaku przyprawić gałką muszkatałową, solą i pieprzem. Do żaroodpornego naczynia, wysmarowanego masłem, przełożyć makaron, ułożyć na nim kalafiora i równomiernie polać sosem. Posypać tartym serem i gałką muszkatałową. Zapiekać ok. 40 minut w temperaturze ok. 180 stopni.
Kalafior zapiekany 5
Dzielenie kalafiora na różyczki do dania z sosem.
Kalafior zapiekany 5
Szatkowanie cebuli do sosu do zapiekanego kalafiora.
Kalafior zapiekany 5
Makaron świderki ugotowany al dente do kalafiora.
Kalafior zapiekany 5
Rozprowadzanie mąki w rozgrzanym maśle do sosu.