Sposób przygotowania:
Kalafior zapiekany z mięsem
Kalafior dokładnie umyć, podzielić na różyczki. Gotować ok. 15 min w osolonym wrzątku. Następnie łyżką cedzakową wyjąć na durszlak, by ociekł nadmiar wody. Do mielonego mięsa dodać posiekany czosnek, wbić jedno jajko. Doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą do mielonego, dokadnie wyrobić rękoma. Drugie jajko wbić do miseczki, rozkłócić widelcem, dodać śmietanę oraz stary żółty ser. Doprawić do smaku solą pieprzem, dodać szczyptę gałki muszkatołowej. Kalafior ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dodać mięso mielone i pokrojone w kostkę pomidory. Delikatnie wymieszać. Zalać sosem śmietanowym. Zapiekać ok. 40 min w temp. 180st.
KasiaJulcia
edytaha
Cukiereczek13
zbysiowa
czekoladka_m