Sposób przygotowania:
Kalarepa nadziewana mięsem
Obrane kalarepki gotować w osolonej wodzie przez 10-15 mm, osączyć na sicie. Gdy przestygną, z każdej ściąć wierzchołek, delikatnie wydrążyć miąższ. Świeże listki i miąższ kalarepki drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać mięso. Krótko smażyć mieszając, po czym dodać miąższ i listki kalarepki, sól, pieprz, połowę tymianku i jeszcze chwilę smażyć mieszając. Zdjąć patelnię z ognia. Do przestudzonej masy dodać surowe jajo, śmietanę i tartą bułkę, dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym farszem napełnić kalarepki, ułożyć na wysmarowanym masłem żaroodpornym półmisku. Z masła i mąki przy gotować białą zasmażkę, rozprowadzić ją 2—3 łyżkami zimnej wody i śmietanką. Stale mieszając gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i resztą tymianku. Zdjąć z ognia, dodać surowe żółtko i żółty ser, dokładnie wymieszać. Polać kalarepki sosem, wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać 15—20 min. Podawać gorące z surówką z sałaty i pomidorów. 100g - 130 kcal
Gość
Te nasze Babcie to potrafią Kochać i gotować pozdrawiam