Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kalarepa w sosie ziołowym

         
ocena: 5/5 głosów: 1191

Obraną kalarepę pokroić w słupki, wrzucić na osolony wrzątek z dodatkiem soku z

Kalarepa w sosie ziołowym

Składniki:

Kalarepa w sosie ziołowym

 

  • 4-6 młodych kalarep
  • 2 łyżki masła roślinnego
  • łyżka soku z cytryny
  • pół szklanki bulionu
  • 4-5 łyżek gęstej śmietany
  • po łyżce posiekanych świeżych listków rzeżuchy, pietruszki i lubczyku
  • drobno pokrojone listki kalarepki
  • cukier
  • sól

Sposób przygotowania:

Kalarepa w sosie ziołowym
Obraną kalarepę pokroić w słupki, wrzucić na osolony wrzątek z dodatkiem soku z cytryny, gotować 4-5 min, osączyć. W rondlu stopić masło, wrzucić kalarepkę, chwilę smażyć, poczym dodać sól, cukier, bulion i dusić pod przy kryciem ok. 15 min. Śmietanę wymieszać z posiekanymi ziołami, wlać do rondla i podgrzać. Przed podaniem posypać listkami kalarepki. Podawać do mielonych kotletów lub krokietów z ziemniaków. 100 g - 90 kcal

Tagi:

kalarepa