Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kalarepki faszerowane jajkami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Takim farszem można nadziewać inne warzywa.

Kalarepki faszerowane jajkami.

Składniki:

Kalarepki faszerowane jajkami.

 

  • kalarepki 6 szt
  • jajka 10 szt
  • cebula 2 szt
  • masło 4 łyżki
  • bułka tarta 4 łyżki
  • ogórki kiszone 2 szt
  • chrzan tarty 1 łyżka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • natka pietruszki siekana 2-3 łyżki

Sposób przygotowania:

Kalarepki faszerowane jajkami.
Kalarepki umyć, przekroić na połowy, łyżeczką wydrążyć miąższ. Ugotować na pół miękko w osolonej wodzie. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i bardzo drobno posiekać. Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać masło, wsypać drobno posiekaną cebulę, podsmażyć. Następnie dodać posiekane jajka, utarte ogórki, natkę pietruszki, chrzan, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Napełniać połówki kalarepek, posypać bułką tartą, włożyć do naczynia żaroodpornego. Zapiekać około 10 minut w temp 190 stopni.