Sposób przygotowania:
Kalarepki z ryżem
Kalarepki obrać, opłukać, i gotować ok 25 minut w osolonej wodzie.
Pieczarki oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić na małe kawałki.
Pomidor oczyścić, umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć środki z pestkami. Miąższ pokroić w kostkę.
Cebulę obrać, posiekać.
Ryż gotować 10 minut w osolonym wrzątku na średnim ogniu, odcedzić.
Olej rozgrzać, dusić na nim cebulkę kilka minut. Pomidory rozdrobnić w zalewie, przełożyć do cebulki, gotować 10 minut na małym ogniu. Sos przyprawić sola i pieprzem.
Natkę pietruszki opłukać, posiekać. Wsypać do sosu, wymieszać delikatnie razem.
Kalarepki wyjąć z wody, odkroić czapeczki, a z kalarepki wydrążyć miąższ.
Ryż wymieszać z pieczarkami, pomidorem, szynką, miąższem z kalarepek i oregano.
Tak przygotowanym farszem wypełnić kalarepki. Posypać żółtym serem.
Do formy żaroodpornej przełożyć sos i kalarepki z farszem. Piec 10 minut w tem 200stC.
Pieczarki oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić na małe kawałki.
Pomidor oczyścić, umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć środki z pestkami. Miąższ pokroić w kostkę.
Cebulę obrać, posiekać.
Ryż gotować 10 minut w osolonym wrzątku na średnim ogniu, odcedzić.
Olej rozgrzać, dusić na nim cebulkę kilka minut. Pomidory rozdrobnić w zalewie, przełożyć do cebulki, gotować 10 minut na małym ogniu. Sos przyprawić sola i pieprzem.
Natkę pietruszki opłukać, posiekać. Wsypać do sosu, wymieszać delikatnie razem.
Kalarepki wyjąć z wody, odkroić czapeczki, a z kalarepki wydrążyć miąższ.
Ryż wymieszać z pieczarkami, pomidorem, szynką, miąższem z kalarepek i oregano.
Tak przygotowanym farszem wypełnić kalarepki. Posypać żółtym serem.
Do formy żaroodpornej przełożyć sos i kalarepki z farszem. Piec 10 minut w tem 200stC.