Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 301]

Kalarepki z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Kalarepki faszerowane pieczarkami, szynką, pomidorem, ryżem, serem zapiekane z sosem z pomidorów i cebulki...

Kalarepki z ryżem

Składniki:

Kalarepki z ryżem

 

Sposób przygotowania:

Kalarepki z ryżem
Kalarepki obrać, opłukać, i gotować ok 25 minut w osolonej wodzie.

Pieczarki oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić na małe kawałki.

Pomidor oczyścić, umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć środki z pestkami. Miąższ pokroić w kostkę.

Cebulę obrać, posiekać.

Ryż gotować 10 minut w osolonym wrzątku na średnim ogniu, odcedzić.

Olej rozgrzać, dusić na nim cebulkę kilka minut. Pomidory rozdrobnić w zalewie, przełożyć do cebulki, gotować 10 minut na małym ogniu. Sos przyprawić sola i pieprzem.

Natkę pietruszki opłukać, posiekać. Wsypać do sosu, wymieszać delikatnie razem.

Kalarepki wyjąć z wody, odkroić czapeczki, a z kalarepki wydrążyć miąższ.

Ryż wymieszać z pieczarkami, pomidorem, szynką, miąższem z kalarepek i oregano.

Tak przygotowanym farszem wypełnić kalarepki. Posypać żółtym serem.

Do formy żaroodpornej przełożyć sos i kalarepki z farszem. Piec 10 minut w tem 200stC.