Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pierś z indyka z kalarepką i ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pomysł na smaczny, szybki w przygotowaniu obiad - czyli ugotowany ryż z kalarepką i piersią z indyka...

Pierś z indyka z kalarepką i ryżem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś z indyka z kalarepką i ryżem

 

  • 2 woreczki ryżu
  • sól do smaku
  • 1 kalarepka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki pepperoni
  • olej do smażenia
  • 60 dkg piersi z indyka
  • pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 3 łyżeczki przyprawy do mięs
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Sposób przygotowania:

Pierś z indyka z kalarepką i ryżem
Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić, wysypać z woreczków. Kalarepkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek i papryczkę posiekać. Mięso pokroić w niezbyt dużą kostkę. Na patelni rozgrzać trochę oleju, zeszklić na nim cebulę, czosnek i papryczkę. Dodać zioła i przyprawy, chwilę razem podsmażać. Dodać tartą kalarepkę. Smażyć ok. 5 minut, co chwilę mieszając. Dodać pokrojone w kostkę mięso, podsmażyć. Wlać 2 szklanki wody. Gotować na średnim ogniu bez przykrycia ok. 20 minut. Co jakiś czas zamieszać. Po tym czasie dodać ryż. Wymieszać, chwilę podsmażać. W razie potrzeby doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli.
Pierś z indyka z kalarepką i ryżem
Ugotowany w osolonej wodzie i wysypany z woreczka ryż.
Pierś z indyka z kalarepką i ryżem
Cebula czosnek i pepperoni zeszklone na oleju.
Pierś z indyka z kalarepką i ryżem
Obrana i starta kalarepka dodana do cebuli z czosnkiem i papryczką.
Pierś z indyka z kalarepką i ryżem
Pokrojone mięso dodane do podsmażonej kalarepki.