Sposób przygotowania:
Kalarepy z białą kaszą gryczaną i kozim seremETAP 1:
Kalarepy obrać i gotować w wodzie z niewielkim dodatkiem cukru i soli przez 25 min. Po wyjęciu z wody wystudzić, ściąć czapeczkę i wydrążyć środek za pomocą łyżeczki. Uważając przy tym, aby nie uszkodzić ścianek. Będą potrzebne tylko miseczki z kalarepy. Środka oczywiście nie należy wyrzucać, można np ugotować zupę.
ETAP 2:
Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (15min).
Cebulę drobno pokroić i zeszklić z rozgniecionym czosnkiem.
ETAP 3:
Dołożyć kaszę i lekko podsmażyć. Zdjąć z patelni.
ETAP 4:
Pomidora sparzyć , obrać ze skórki i pokroić w kostkę, pozbywając się wodnistych części. Pomidora połączyć z kaszą.
ETAP 5:
Fileta z kurczaka pokroić i lekko podsmażyć na patelni, oprószając solą i pieprzem. Przestudzić i dodać do kaszy razem ze startym serem. Trochę sera odłożyć do posypania na wierzch. Tak przygotowanym farszem napełnić z górką wydrążone kalarepy. Ustawić w naczyniu do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez 30 min. Pod koniec posypać po wierzchu startym kozim serem. Smacznego.
Marika-
Magdalena88
zbysiowa