Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Kalarepy z białą kaszą gryczaną i kozim serem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Zapiekane kalarepy wypełnione pysznym nadzieniem z białej kaszy gryczanej i koziego sera, który nadał charakterystycznego smaku. Kasza jest bardzo delikatna i o znacznie łagodniejszym zapachu niż zwykła palona.

Kalarepy z białą kaszą gryczaną i kozim serem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kalarepy z białą kaszą gryczaną i kozim serem

 

Sposób przygotowania:

Kalarepy z białą kaszą gryczaną i kozim serem

ETAP 1:

Kalarepy z białą kaszą gryczaną i kozim serem
Wydrążyć środek w ugotowanych i przestudzonych kalarepach.

Kalarepy obrać i gotować w wodzie z niewielkim dodatkiem cukru i soli przez 25 min. Po wyjęciu z wody wystudzić, ściąć czapeczkę i wydrążyć środek za pomocą łyżeczki. Uważając przy tym, aby nie uszkodzić ścianek. Będą potrzebne tylko miseczki z kalarepy. Środka oczywiście nie należy wyrzucać, można np ugotować zupę.

ETAP 2:

Kalarepy z białą kaszą gryczaną i kozim serem
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić.

Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (15min).
Cebulę drobno pokroić i zeszklić z rozgniecionym czosnkiem.

ETAP 3:

Kalarepy z białą kaszą gryczaną i kozim serem
Do cebuli wsypać ugotowaną kaszę i chwilę podsmażyć.

Dołożyć kaszę i lekko podsmażyć. Zdjąć z patelni.

ETAP 4:

Kalarepy z białą kaszą gryczaną i kozim serem
Kaszę z cebulą połączyć z miąższem pomidora.

Pomidora sparzyć , obrać ze skórki i pokroić w kostkę, pozbywając się wodnistych części. Pomidora połączyć z kaszą.

ETAP 5:

Kalarepy z białą kaszą gryczaną i kozim serem
Składniki farszu połączyć i napełniać wydrążone kalarepy.

Fileta z kurczaka pokroić i lekko podsmażyć na patelni, oprószając solą i pieprzem. Przestudzić i dodać do kaszy razem ze startym serem. Trochę sera odłożyć do posypania na wierzch. Tak przygotowanym farszem napełnić z górką wydrążone kalarepy. Ustawić w naczyniu do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez 30 min. Pod koniec posypać po wierzchu startym kozim serem. Smacznego.


Tagi:

kalarepa