Niki

Niki

Szef Kuchni
[Przepisów: 65]

Kalmary nadziewane warzywami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

cos nowego, cos dobrego, kto lubi jesc ciagle to samo?

Kalmary nadziewane warzywami

Składniki:

Kalmary nadziewane warzywami

 

  • 4 duze kalmary ok 200 gram kazdy
  • nadzienie: peczek szczypiorku lub 4 cebulki dymki
  • 111/2 czerwonej slodkiej papryki
  • 1 maly kabaczek
  • 2 pomidory bez skor i srodkow( WSZYSTKO DROBNO KROIMY)
  • ok.100 gram fety
  • posiekana natka pietruszki
  • sol,pieprz, oregano
  • sos:1 cebula starta
  • 1zabek czosnku
  • 1/2 filizanki oliwy z oliwek
  • 1 1/2 filizanki soku pomidorowego
  • sol, pieprz

Sposób przygotowania:

Kalmary nadziewane warzywami
Kalmary czyscimy , dobrze myjemy i odstawiamy do miski z woda i lyzka sody na pol godziny nastepnie dobrze pluczemy.Prawie ze na koncu ogonka wycinamy im mala dziurke aby warzywa mogly sie prawidlowo upiec. W misce mieszamy wszystkie skladniki nadzienia i mala lyzeczka nadziewamy kalmary zostawiajac troche wolnego miejsca u gory. Zamykamy je wykalaczka. Przygotowujemy sos: rozgrzewamy oliwe i wrzucamy cebulke, szlkimy, dodajemy caly czosnek i przyprawy i dusimy 5 min. W brytwance ukladamy kalmary razem z mackami i polewamy sosem. Jezeli zostalo wam farszu to go tez dodajcie, polewamy oliwa i pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 40 min.Nie zjedzcie wykalaczek!

Tagi:

sosy beza bezy