kanapka calzone z bresoulą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 1

http://www.doradcasmaku.pl/profil/351/zoha1234567890-bakowska.html

kanapka calzone z bresoulą

Składniki:

kanapka calzone z bresoulą

 

  • 1 blat do pizzy,
  • 3 większe liście sałaty rzymskiej,
  • ok.10 dkg startego sera,
  • 4-5 szt pomidora- plastry,
  • 4 szt bresoula plastry,
  • sos pesto

 

Sposób przygotowania:

kanapka calzone z bresoulą
Blat do pizzy składamy na pół i sklejamy dokładnie brzegi(widoczne na zdjęciu). Tak przygotowany blat wkładamy do pieca do wyrośnięcia i zarumienienia. Po wyjęciu od razu rozkrawamy, zostawiając nie przecięte miejsce (ok. 5 cm) na środku wcześniejszego zlepienia blatu. otwieramy i czekamy aż odparuje. Układamy liście sałaty na spodzie, na nich kładziemy plastry pomidorów, na to z kolei sypiemy ser. Ser polewamy sosem pesto(ile kto lubi). Następnie kładziemy cienkie plastry bresouli(wolno dojrzewającej polędwicy wołowej). Zamykamy kanapkę i rozkrajany przez środek na dwie części.