kanapka calzone z szynką parmeńską

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

http://www.doradcasmaku.pl/profil/351/zoha1234567890-bakowska.html

kanapka calzone z szynką parmeńską

Składniki:

kanapka calzone z szynką parmeńską

 

  • 1 blat do pizzy,
  • ok. 10 dkg startego żółtego sera,
  • sos pesto,
  • 4-5 szt pomidor plastry,
  • 3 większe liście sałata rzymska
  • szynka parmeńska

Sposób przygotowania:

kanapka calzone z szynką parmeńską
Blat do pizzy składamy na pół i sklejamy dokładnie brzegi(widoczne na zdjęciu). Tak przygotowany blat wkładamy do pieca do wyrośnięcia i zarumienienia. Po wyjęciu od razu rozkrawamy, zostawiając nie przecięte miejsce (ok. 5 cm) na środku wcześniejszego zlepienia blatu. otwieramy i czekamy aż odparuje. Układamy liście sałaty na spodzie, na nich kładziemy plastry pomidorów, na to z kolei sypiemy ser. Ser polewamy sosem pesto. Na to układamy plastry szynki parmeńskiej. Całość zamykamy i rozkrawamy na dwie części.