Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Kanapki z gofrów szpinakowych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zdrowa i pyszna odmiana dla klasycznych kanapek albo zapiekanek. Są świetne dla dzieci - zielone gofry ukrywają w sobie zdrowy szpinak, więc pozwalają w sprytny sposób przemycić dawkę witamin i minerałów.

Kanapki z gofrów szpinakowych

Składniki:

Kanapki z gofrów szpinakowych

 

Dodatki:

  • 8 plasterków szynki
  • 8 plasterków sera żółtego
  • pomidor
  • kiełki

Sposób przygotowania:

Kanapki z gofrów szpinakowych

ETAP 1:

Kanapki z gofrów szpinakowych
Gofry smażymy na dobrze rozgrzanej gofrownicy

Szpinak myjemy i osuszamy, smażymy wraz z posiekanym czosnkiem na maśle. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
Mąkę przesiewamy przez sito wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy mleko, jajko, olej, szczyptę soli i pieprzu oraz szpinak. Ciasto miksujemy w blenderze kielichowym.
Rozgrzewamy i natłuszczamy gofrownicy, smażymy gofry.

ETAP 2:

Kanapki z gofrów szpinakowych
Na każdym gofrze układamy plastry wędliny i sera

Na każdym gofrze układamy po 2 plastry wędliny i sera. Gofry wstawiamy na minutę do kuchenki mikrofalowej, aby ser się rozpuścił.

ETAP 3:

Na koniec na każdym gofrze układamy warzywa- u mnie były to pomidory i kiełki.