suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Kanapki z sałatką śledziową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Na śniadanie i kolację polecam kanapki z sałatką śledziową

Kanapki z sałatką śledziową

Składniki:

Kanapki z sałatką śledziową

 

  • 3-4 kromki chleba;
  • 0,5 kg matiasów;
  • 0,5 ka pieczarek;
  • 2 średnie cebule;
  • 2 łyżki majonezu;
  • łyżeczka soku z cytryny;y
  • 1 łyżka cukru;
  • 1 łyżka octu winnego;
  • łyżeczka ziół prowansalskich;
  • łyżeczka posiekanego koperku;
  • 1łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Kanapki z sałatką śledziową
Śledzie należy zamoczyć na ok 1h w zimniej wodzie, aby nie były za słone. Następnie kroimy matiasy na małe kwadraciki i ponownie zamaczamy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem łyżki octu i łyżki cukru na ok 30 min. W tym czasie pieczarki kroimy na drobną kostkę, podobnie cebule i podsmażamy na łyżce oleju. Odsączamy śledzie z wody, dodajemy podsmażone pieczarki z cebulą, doprawiamy ziołami, koperkiem, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy z majonezem. Sałatkę wkładamy na ok 1-2h do lodówki i spożywamy z chlebkiem.

Tagi:

zioła chleb