Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kanie smażone

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 5

Grzyby starannie umyć, odciąć trzony, z kapeluszy zdjąć skórkę. Na patelni

Kanie smażone

Składniki:

Kanie smażone

 

  • 8 szt dojrzałych kani (sztuki młode mają podłużne, jak gdyby zamknięte kapelusze i niewygodnie je smażyć)
  • 1 pełna łyżka masła
  • 1 łyżka posiekanej zieleniny
  • smalec, oliwa lub olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kanie smażone
Grzyby starannie umyć, odciąć trzony, z kapeluszy zdjąć skórkę. Na patelni rozgrzać mocno tłuszcz, włożyć kanie blaszkami do spodu. Smażyć 10 minut potrząsając od czasu do czasu patelnią. Następnie grzyby posolić, odwrócić na drugą stronę blaszkami do góry, smażyć przez 10 minut. posypać lekko solą i pieprzem. Podawać od razu, kładąc na każdym kapeluszu po kawałku masła roztartego z posiekaną zieloną pietruszką.