Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

SUPERPRZEPIS

Kanie smażone, marynowane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

dobry sposób na zakonserwowanie większej ilości kani

Kanie smażone, marynowane Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kanie smażone, marynowane

 

  • ok. 30 kapeluszy czubajki kani
  • jajka
  • mleko
  • bułka tarta albo mąka pszenna albo pół na pół
  • do smaku - sól, pieprz mielony

 

 

Sposób przygotowania:

Kanie smażone, marynowane
najpierw smażę zwykłe sznycle z kań tak jak w tym przepisie - https://gotujmy.pl/sznycle-z-kani-wg-pyzy,przepisy,160832.html - oczyszczone, panierowane w jajku roztrzepanym z mlekiem i bułce tartej a czasami w mące albo mieszance bułki i mąki - zależy co mam. Ciężko podać dokładne ilości składników na panierkę bo grzyby są różnej wielkości - ja po prostu dosypuję składników sypkich w miarę panierowania a jajka wybijam po 2 - 3 na jedne raz. Kapelusze grzybów dzielę przed panierowaniem na ćwiartki żeby było potem łatwiej zapakować je w słoje i przysmażam dokładnie żeby były bardzo mocno rumiane. Cebulę obieram, kroję w półplasterki i obgotowuję ok. 3 minut żeby zmiękła - osączam dokładnie. Gotuję zalewę - wszystkie składniki umieszczam w garnku i gotuję ok. 15 minut. Usmażone grzyby układam warstwami w słoikach przekładając cebulą i wlewając po trochu zalewy żeby dostała się w każdy zakamarek. Gdy słoik jest prawie pełen dolewam jeszcze zalewy żeby grzyby były przykryte i zakręcam mocno. Ponieważ nakładam grzyby gorące, zaraz po usmażeniu i zalewam wrzącą marynatą to nie pasteryzuję słoików - i tak wytrzymują 3 - 4 miesiące przechowywane w ciemnym i chłodnym miejscu. Dłużej nie próbowałam bo zwyczajnie nie dotrwały :)
Kanie smażone, marynowane
kapelusze grzybów czyszczę a potem panieruję i smażę
Kanie smażone, marynowane
usmażone układam w słoikach przekładając cebulą wcześniej obgotowaną - zalewam marynatą
Kanie smażone, marynowane
są mieciutkie - nie za kwaśne - można je jeść z pieczywem jako samodzielne danie albo jako dodatek

Tagi:

jajko tarta jajka