madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Kapuściaki - inny rodzaj gołąbków

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 3

W zasadzie z tych składników można przygotować tradycyjne gołąbki ale dla odmiany tym razem kapustę poszatkowałam i dodałam do mięsa.

Kapuściaki - inny rodzaj gołąbków Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapuściaki - inny rodzaj gołąbków

 

  • 3/4 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 1/2 kg młodej białej kapusty
  • 1 woreczek ryżu
  • 1/2 białej cebuli
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • 1 łyżeczka przyprawy kucharek
  • 2 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • olej do smażenia
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Kapuściaki - inny rodzaj gołąbków
Kapustę szatkujemy i parzymy gorącą wodą z dodatkiem soli. Dobrze odcedzamy, ale pozostawiamy wywar. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Do miski wkładamy mięso i mieszamy z ostudzonym ryżem, następnie dodajemy osączoną kapustę, jaja, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę ziemniaczaną i przyprawy. Całość wyrabiamy na jednolitą masę.Formujemy klopsy i obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony. Przekładamy do garnka, zalewamy wywarem z kapusty ok 1,5 litra wymieszanym z koncentratem pomidorowym i dusimy pod przykryciem kilkanaście minut. Sos pomidorowy zagęszczamy mąką pszenną wymieszaną z trochę wody.
Kapuściaki - inny rodzaj gołąbków
Młodą białą kapustę szatkujemy i parzymy
Kapuściaki - inny rodzaj gołąbków
Mięso mielone mieszamy z ugotowanym ryżem
Kapuściaki - inny rodzaj gołąbków
Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy masę
Kapuściaki - inny rodzaj gołąbków
Zalewamy wywarem z kapusty wymieszanym z koncentratem