mimika

mimika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Kapuściane paszteciki.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne kapuściane paszteciki dla każdego

Kapuściane paszteciki.

Składniki:

Kapuściane paszteciki.

 

  • 50 dag mąki,
  • 25 dag margaryny,
  • ½ butelki śmietany,
  • 2 żółtka,
  • 4 dag drożdży,
  • 1 białko do posmarowania,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 główka kapusty,
  • 10 dag cebuli,
  • 5 dag tłuszczu,
  • 15 dag kiełbasy.

Sposób przygotowania:

Kapuściane paszteciki.
Najpierw przygotowujemy farsz: Kapustę czyścimy, obgotowujemy w osolonej wodzie. Osączamy i odciskamy z nadmiaru wody. Siekamy. Dodajemy pokrojoną na drobno podsmażoną cebulkę z kiełbasą. Mieszamy. Przyprawiamy pieprzem i solą. Kolejny etap: Mąkę przesiewamy, dodajemy tłuszcz, siekamy. Drożdże rozcieramy z tłuszczem oraz śmietaną, dodajemy troszkę soli. Łączymy wszystkie składniki i dokładnie wyrabiamy ciasto. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm. Kroimy prostokąty 8x6cm. Na środku każdego prostokąta układamy nadzienie. Zwijamy rulony i układamy na blaszy wysmarowanej tłuszczem. Pozostawiamy do wyrośnięcia, smarujemy białkiem i pieczemy w porządnie rozgrzanym piekarniku.