Norbi68

Norbi68

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Kapuśniaczek kwaśny według Norbiego

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Gorąco polecam ten przepyszny kwaśny kapuśniak:)

Kapuśniaczek kwaśny według Norbiego

Składniki:

Kapuśniaczek kwaśny według Norbiego

 

 

Sposób przygotowania:

Kapuśniaczek kwaśny według Norbiego
Z żeberek i włoszczyzny lub kostki warzywnej
(z dodatkiem pieprzu, ziela angielskiego i
liścia laurowego)gotuje wywar - 1 litr
W osobnym garnku podgotować pokrojoną
kapustę ( zalać 1,5 l wrzącej wody).
Z wywaru wyjąć żeberka i włoszczyznę,
obrać żeberka z mięsa, pokroić w kostkę,
dodać do kapusty i wlać czysty wywar.
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni.
Przełożyć boczek do kapusty,a na patelni pozostawić
wytopiony tłuszcz.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i przesmażyć
na tłuszczu od boczku.
Dodać mąkę i lekko zrumienić, rozprowadzić
wywarem i dodać do zupy.
Gotować jeszcze kilka minut, doprawić do smaku.
Wcześniej nie dodaję soli, ponieważ i kapusta
i boczek bywają dość słone.
Kapuśniak podaje się z ziemniakami - na dwa sposoby:
na osobnym talerzu, okraszonymi tłuszczem ze skwarkami
lub włożonymi do zupy (pokrojonymi w kostkę
i ugotowanymi osobno).
Ja wolę ten pierwszy sposób podania.

Tagi:

przyprawy