Annisa

Annisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Kapuśniaczek na wędzonym boczku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wszystkim, którzy lubią zupy, polecam gorąco mój tradycyjny kapuśniak z wędzonym boczkiem. Kwaśny, rozgrzewający i bardzo sycący, idealny na zimową pogodę.

Kapuśniaczek na wędzonym boczku

Składniki:

Kapuśniaczek na wędzonym boczku

 

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 300 g wędzonego boczku lub bekonu
  • 2 duże marchewki
  • 2 duże ziemniaki
  • 5 kostek warzywnych
  • małą cebulę
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • po pół łyżeczki pieprzu ziarnistego,
  • majeranku i kminu
  • 2 liście laurowe
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, maggi

Sposób przygotowania:

Kapuśniaczek na wędzonym boczku
Zagotować 2,5 litra wody z kostkami warzywnymi, Ziemniaki i marchew obrać, umyć i pokroić: ziemniaki w kostkę, marchew w mniejsze kawałki. Wrzucić do garnka. Po około 5 minutach dodać pokrojoną kapustę z sokiem, doprawić zielem angielskim, kminem, pieprzem ziarnistym, majerankiem i liśćmi laurowymi. Boczek pokroić w małą kostkę, położyć na zimnej patelni i podsmażać na wolnym ogniu, żeby wytopić tłuszcz. Skwarki z boczku przełożyć do zupy, starając się nie wlać do niej tłuszczu z patelni. Na pozostawionym tłuszczu zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę i dodać do zupy. Całość gotować do miękkości ziemniaków. Pod koniec gotowania dodać przecier pomidorowy i doprawić do smaku. Jeśli zupa jest zbyt tłusta można usunąć nadmiar tłuszczu przeciągając po jej powierzchni papierowy ręczniczek.