Sposób przygotowania:
Kapuśniaczek na wędzonym boczku
Zagotować 2,5 litra wody z kostkami warzywnymi, Ziemniaki i marchew obrać, umyć i pokroić: ziemniaki w kostkę, marchew w mniejsze kawałki. Wrzucić do garnka. Po około 5 minutach dodać pokrojoną kapustę z sokiem, doprawić zielem angielskim, kminem, pieprzem ziarnistym, majerankiem i liśćmi laurowymi. Boczek pokroić w małą kostkę, położyć na zimnej patelni i podsmażać na wolnym ogniu, żeby wytopić tłuszcz. Skwarki z boczku przełożyć do zupy, starając się nie wlać do niej tłuszczu z patelni. Na pozostawionym tłuszczu zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę i dodać do zupy. Całość gotować do miękkości ziemniaków. Pod koniec gotowania dodać przecier pomidorowy i doprawić do smaku. Jeśli zupa jest zbyt tłusta można usunąć nadmiar tłuszczu przeciągając po jej powierzchni papierowy ręczniczek.