Sposób przygotowania:
pyszny kapuśniaczek
1. 1 kg kapusty opłukać i odsączyć z wody,pokroić.0.5 kg kapusty tylko pokroić (nie płukać,wtedy uzyskamy bardziej kwaskowy smak)
2.boczek i cebulę pokroić w kostkę,boczek wrzucić na patelnie i podsmażyć ok 7 min(jeśli puści za dużo soków odlać je z patelni do kapusty),dodać cebulę i smażyć razem aż cebulka się zarumieni.
3.ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry lub kostkę (kto jak lubi) zalać wodą i gotować 10-15 min (nie rozgotować za bardzo)
4.kapustę włożyć do dużego garnka,dodajemy cebulę i boczek,i mieszamy.dusimy aż kapusta puści soki i zmięknie.dodajemy roztarty czosnek i kminek.
5.w dzbanku rozpuszczamy bulion w ok 1 1/2 litra wody.
6.kapustę zalewamy bulionem i gotujemy 15min.doprawiamy pieprzem,solą,magi,liściem laurowym,ziołami prowansalskimi,ziarnami pieprzu i zielem angielskim.
7.dodajemy gotowe ziemniaki.i gotowe.
2.boczek i cebulę pokroić w kostkę,boczek wrzucić na patelnie i podsmażyć ok 7 min(jeśli puści za dużo soków odlać je z patelni do kapusty),dodać cebulę i smażyć razem aż cebulka się zarumieni.
3.ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry lub kostkę (kto jak lubi) zalać wodą i gotować 10-15 min (nie rozgotować za bardzo)
4.kapustę włożyć do dużego garnka,dodajemy cebulę i boczek,i mieszamy.dusimy aż kapusta puści soki i zmięknie.dodajemy roztarty czosnek i kminek.
5.w dzbanku rozpuszczamy bulion w ok 1 1/2 litra wody.
6.kapustę zalewamy bulionem i gotujemy 15min.doprawiamy pieprzem,solą,magi,liściem laurowym,ziołami prowansalskimi,ziarnami pieprzu i zielem angielskim.
7.dodajemy gotowe ziemniaki.i gotowe.