Magda2601

Magda2601

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Kapuśniaczek wg Magda2601

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zachęcam do skorzystania z moich przepisów , gdyż są szybkie tanie i smaczne i przynoszą niezwykłe rezultaty ;)

Kapuśniaczek wg Magda2601

Składniki:

Kapuśniaczek wg Magda2601

 

  • 1/z główki średniej kapusy włoskiej
  • 75 dag ziemniaków
  • 20 dag chudego boczku lub kąwałek
  • wędzonego indyka albo wędzone udko
  • kurczaka
  • 3 cebule
  • warzywna przyprawa vegeta
  • 1-2 listki laurowe
  • 4 goździki
  • 1 łyżka jag d jałowca
  • garść posiekanej zieleniny (tymianek,
  • natka pietruszki)
  • 1 łyżla oliwy lub oleju
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Kapuśniaczek wg Magda2601
Kapustę pokroić na ćwiartki, z każdej usunąć głąb i drobno poszatkować. Jedną cebulę i boczek pokroić w kostkę, ze-
szklić na ttuszcz;tl Dodać kapustę i podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając,do chwili gdy kapusta nieco zmięknie. Warzywa z boczkięm zalać pięcioma szklankami gorącej wody z dodatkiem przyprawy warzywnej. Pozostałę cebule przekroi na połówki i każdą naszpikować goździkiem.
Razem z przyprawami i połową zieleniny dodać do zupy. Gotować na niewielkim ogniuu około 30 minut. Ziemniaki obrać,
pokroić w niewielką kostkę, dodać do zupy i gotować do miękkości' Wyjąć przyprawy i cebulę, ewentualnie doprawić. Przed po podanięm obficie posypać pozostałą zieleniną.