IwonaDD

IwonaDD

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Kapuśniaczek z białej kapusty

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Prosty w przygotowaniu, aromatyczny kapuśniaczek z białej kapusty. Nic tylko zajadać się nim i cieszyć latem!

Kapuśniaczek z białej kapusty

Składniki:

Kapuśniaczek z białej kapusty

 

  • 1/2 główki białej kapusty
  • 2 szt żeberka wieprzowe
  • 1 pęczek włoszczyzna (seler,por, pietruszka)
  • 1 pęczek świeżego koperku
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia
  • 1 cebula
  • 2-3 szt ziemniaki średnie
  • 1 szt marchewka
  • 200 g boczek wędzony
  • 1 szczypta papryka ostra mielona
  • 1 szt liść laurowy
  • sól, pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Kapuśniaczek z białej kapusty
W pierwszej kolejności przygotowujemy wywar z żeberek, który będzie bazą dla kapuśniaku.Zebrka zalewamy zimną wodą,dodajemy włoszczyznę,liść laurowy, marchewkę pokrojoną w kostkę i gotujemy na wolnym ogniu do miekkości mięsa i warzyw. Następnie dodajemy poszatkowaną drobno kapustę, doprawiamy do smaku i gotujemy razem 15 minut, po tym czasie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i koncentrat i kontynuujemy gotowanie do miekkości ziemniaków; Gdy warzywa dochodzą podsmażyć cebulkę i boczek pokrojone w kostkę i dodać do zupy. Gotować razem chwilę, spróbować i ewentualnie doprawić do smaku, dodać posiekany koperek i zakończyć gotowanie. Nalewać na talerze i podawać; Smacznego!

Tagi:

kapusta