Anna Purgal

Anna Purgal

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Kapuśniaczek z grzybkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Taki kapuśniaczek jest dobrym pomysłem na obiad w upalne dni

Kapuśniaczek z grzybkami

Składniki:

Kapuśniaczek z grzybkami

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kapuśniaczek z grzybkami
Grzyby moczymy w szklance zimnej wody . Żeberka płuczemy , osuszamy i kroimy na porcje. Pruszymy je mąką . W dużym garnku rozgrzewamy olej . Wkładamy żeberka . Smażymy je na rumiano z każdej strony . Dolewamy ok 1,5 litra wrzątku . Dodajemy pokrojoną kapustę . Włoszczyznę oczyszczamy , razem z cebulą obieramy i kroimy w kostkę . Warzywa wrzucamy do garnka . Dodajemy liście laurowe , ziele angielskie i pieprz . Czekamy aż zupa zawrze. Następnie zmniejszamy płomień i gotujemy pod przykryciem ok 50 minut ., Grzyby gotujemy , tniemy w paski i wraz z wywarem dodajemy do zupy . Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę . Osobno gotujemy w posolonej wodzie . Dodajemy do zupy tuż przed końcem gotowania. Kapuśniak przyprawiamy do smaku solą , pieprzem , majerankiem oraz roztartym czosnkiem .