Sposób przygotowania:
Kapuśniaczki 2
Drożdże rozpuścić w kilku łyżkach gorącego mleka oraz z niewielką ilością mąki. Poczekać do czasu, aż wymieszane drożdże podrosną. W malakserze wymieszać wyrośnięte drożdże, resztę mąki, resztę mleka. Po chwili dodać do tego szczyptę soli. Po chwili do wyrabianej masy wbić żółtka i całość dobrze wymieszać. Masło roztopić na patelni, a następnie ostudzić i dodać do masy. Całość jeszcze chwilę mieszać. Wyrobione ciasto odstawić, aby wyrosło. Kapustę kiszoną pokroić drobniej i ugotować. Cebulę obrać, umyć pod zimną wodą, żeby nie szczypała w oczy i pokroić na drobną kostkę. W późniejszej kolejności pokrojoną cebulę podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Ugotowaną kapustę odcedzić z powstałej wody i wymieszać z podsmażoną cebulą. Kapustę doprawić do smaku pieprzem oraz solą i ponownie wymieszać. Ciasto rozwałkować i pociąć na kwadraty. Na każdy kwadrat nałożyć kapustę kiszoną z cebulą i zwinąć w rulonik. Blachę obłożyć papierem do pieczenia, a na niej układać zawinięte kapuśniaczki i piec przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.