Sposób przygotowania:
Kapuśniaczki z ciasta francuskiego
Grzyby ugotować w małej ilości wody, ostudzić i 1/2 zmielić w maszynce do mięsa. Resztę pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę podsmażyć na patelni. Kapustę kiszoną posiekać i podgotować kilka minut w wodzie, aby zmiękła, odsączyć z wody. Kapustę, mielone i pokrojone grzyby dodać do miski, dołożyć cebulę i czosnek. Doprawić obficie solą i pieprzem, wymieszać. Ciasto odpakować, boki ciasta ponacinać ukośnie (szerokość pasków mniej więcej 2 cm). Środek powinien stanowić 1/3 szerokości ciasta. Na cieście ułożyć porcję farszu, spłaszczyć lekko. Paski ciasta przekładać na przemian tworząc warkocz. Dół i górę ciasta podwinąć. Posmarować wierzch żółtkiem. Piec w 200st. C do zrumienienia się ciasta ok. 25 min. Po ostudzeniu kroić na małe porcje.
-Natka-