Sposób przygotowania:
Kapuśniaczki z żurawinąnadzienie
Kapustę odciskamy z soku, gotujemy do miękkości. Odcedzamy, studzimy, dobrze odciskamy. Żurawinę zalewamy gorącą wodą, zostawiamy na około 2 - 3 minuty, odcedzamy i lekko odciskamy, dodajemy do kapusty. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
ciasto
Do naczynia kruszymy drożdże, posypujemy cukrem, zostawiamy na około 2 - 3 min., łyżką rozcieramy do uzyskania płynnej konsystencji. Wlewamy ciepłe mleko, mieszamy. Dodajemy jajko,olej, sól oraz mąkę, krótko wyrabiamy na jednolite ciasto. Miskę przykrywamy ścierką, odstawiamy ma około 20 min.
Ciasto dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około 39x12 cm. Na środek każdego ciasta wykładamy po pół przygotowanej porcji kapusty, którą formujemy w wałeczki. Podnosząc brzegi ciasta z obu stron zlepiamy je ze sobą. Całość odwracamy, aby zlepienie było na spodzie. Wierzch smarujemy lekko wodą, posypujemy czarnuszką. Kroimy na około 4 cm kawałki, układamy na blaszce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190C, pieczemy około 20 minut.