Sposób przygotowania:
Kapuśniak 'Aloszyn'
Kapustę oczyść, opłukać, pokrajać w kostkę, usuwając głąb i grube nerwy, zalać wrzącym wywarem, ugotować. Burak oczyścić, opłukać, upiec, obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Mięso umyć, pokrajać w kostkę, podsmażyć, skropić wodą, dusić do miękkości. Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokrajać w paseczki, dodać do mięsa pod koniec duszenia i udusić do miękkości. Jabłko umyć, obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazdo nasienne.
Pomidor umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w cząstki razem z jabłkiem.
Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, połączyć z kapustą, burakiem, mięsem, jabłkiem, pomidorem, przecierem z moreli i winem, chwilę pogotować, doprawić do smaku.
Mięso umyć, pokrajać w kostkę, podsmażyć, skropić wodą, dusić do miękkości. Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokrajać w paseczki, dodać do mięsa pod koniec duszenia i udusić do miękkości. Jabłko umyć, obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazdo nasienne.
Pomidor umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w cząstki razem z jabłkiem.
Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, połączyć z kapustą, burakiem, mięsem, jabłkiem, pomidorem, przecierem z moreli i winem, chwilę pogotować, doprawić do smaku.