Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Kapuśniak 'Aloszyn'

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Zupa z kapusty czerwonej na wywarze z warzyw z dodatkiem buraka, wołowiny, jabłka, pomidora, moreli suszonych.

Kapuśniak 'Aloszyn'

Składniki:

Kapuśniak 'Aloszyn'

 

  • 1,5 L wywaru z warzyw
  • 50 dag kapusty czerwonej
  • burak
  • 20 dag wołowiny bez kości
  • tłuszcz
  • marchew
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • jabłko
  • pomidor
  • 1-2 łyżki mąki
  • 2 łyżki przecieru z moreli suszonych
  • 1/2szklanki białego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • sok cytrynowy

Sposób przygotowania:

Kapuśniak 'Aloszyn'
Kapustę oczyść, opłukać, pokrajać w kostkę, usuwając głąb i grube nerwy, zalać wrzącym wywarem, ugotować. Burak oczyścić, opłukać, upiec, obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach.

Mięso umyć, pokrajać w kostkę, podsmażyć, skropić wodą, dusić do miękkości. Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokrajać w paseczki, dodać do mięsa pod koniec duszenia i udusić do miękkości. Jabłko umyć, obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazdo nasienne.

Pomidor umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w cząstki razem z jabłkiem.

Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, połączyć z kapustą, burakiem, mięsem, jabłkiem, pomidorem, przecierem z moreli i winem, chwilę pogotować, doprawić do smaku.