Sposób przygotowania:
Rozgrzewający kapuśniak z buraczkami
Cebulę obieram, kroję w małą kostkę i szklę na rozgrzanym oleju w garnku, dodaję posiekany drobno czosnek i jeszcze chwilę smażę. Następnie dodaję do garnka drobno poszatkowaną kapustę, obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę i duszę pod przykryciem ok. 3 minuty. Wlewam gorący rosół do garnka, dodaję obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka, ziele angielskie, liść laurowy i gotuję na niewielkim ogniu ok. 20 minut, aż kapusta i warzywa zmiękną. Ugotowane i obrane buraki kroję na mniejsze kawałki, dodaję do garnka razem z przecierem pomidorowym, po czym gotuję 5 minut. Na koniec do zupy dodaję pokrojone w plasterki ogórki konserwowe. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Zupę wlewam do miseczek, wierzch dekoruję pokrojoną w krążki papryczką chili. Podaję na gorąco z kwaśną śmietaną i kromką bagietki lub chleba.