eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Kapuśniak Eli na świeżych żeberkach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przygotowałam kapuśniak z kiszonej kapusty, który ugotowałam na świeżych, grubych, mięsistych żeberkach.

Kapuśniak Eli na świeżych żeberkach

Składniki:

Kapuśniak Eli na świeżych żeberkach

warzywa

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 kg ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 średniego selera
  • 1 duża cebula

pozostałe składniki

  • 800 g świeżego wysokiego żebra
  • 5 listków laurowych
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżka smalcu
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • maggi do smaku

Sposób przygotowania:

Kapuśniak Eli na świeżych żeberkach

przygotowanie wywaru

Kapuśniak Eli na świeżych żeberkach
Ugotowane w wywarze żeberka podzielić na porcje.

Żeberka opłukać, włożyć do garnka, dodać liście laurowe i ziele angielskie.

Wlać wodę, posolić i gotować aż mięso będzie miękkie.

Ugotowane żeberko wyjąć z wywaru, ostudzić, oddzielić kości i pokroić mięso na porcje.

przygotowanie składników

Kapuśniak Eli na świeżych żeberkach
Posiekać wyłożoną na deskę kiszoną kapustę.

Kapustę kiszoną wyłożyć na deskę i posiekać.

przygotowanie składników cd

Kapuśniak Eli na świeżych żeberkach
Obrane i opłukane jarzyny pokroić w kostkę.

Marchewki, pietruszkę i seler obrać, opłukać i pokroić w kostkę.

przygotowanie składników cd

Kapuśniak Eli na świeżych żeberkach

Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Zalać ziemniaki wodą tak żeby były przykryte, posolić i ugotować.

przygotowanie składników cd

Kapuśniak Eli na świeżych żeberkach

Cebulę obrać z łupinek i pokroić w kostkę.

przygotowanie zupy

Kapuśniak Eli na świeżych żeberkach

Na patelni roztopić smalec, dodać cebulę i smażyć aż się zrumieni. Do wywaru dodać kapustę, cebulę i gotować aż kapusta będzie pół miękka.

Dodać jarzyny i gotować aż wszystko będzie miękkie.

Do zupy dodać ugotowane ziemniaki z wywarem i jeszcze chwilę gotować razem. Zupę doprawić do smaku pieprzem i maggi.

Rozlać zupę do talerzy i dodać porcje żeberek. Smacznego!