Sposób przygotowania:
Kapuśniak Eli na świeżych żeberkachprzygotowanie wywaru

Żeberka opłukać, włożyć do garnka, dodać liście laurowe i ziele angielskie.
Wlać wodę, posolić i gotować aż mięso będzie miękkie.
Ugotowane żeberko wyjąć z wywaru, ostudzić, oddzielić kości i pokroić mięso na porcje.
przygotowanie składników

Kapustę kiszoną wyłożyć na deskę i posiekać.
przygotowanie składników cd

Marchewki, pietruszkę i seler obrać, opłukać i pokroić w kostkę.
przygotowanie składników cd

Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Zalać ziemniaki wodą tak żeby były przykryte, posolić i ugotować.
przygotowanie składników cd

Cebulę obrać z łupinek i pokroić w kostkę.
przygotowanie zupy

Na patelni roztopić smalec, dodać cebulę i smażyć aż się zrumieni. Do wywaru dodać kapustę, cebulę i gotować aż kapusta będzie pół miękka.
Dodać jarzyny i gotować aż wszystko będzie miękkie.
Do zupy dodać ugotowane ziemniaki z wywarem i jeszcze chwilę gotować razem. Zupę doprawić do smaku pieprzem i maggi.
Rozlać zupę do talerzy i dodać porcje żeberek. Smacznego!
gusia1000