msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Kapuśniak myśliwego

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Kapuśniaczek z kiszonej kapusty z leśnym posmakiem.

Kapuśniak myśliwego Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapuśniak myśliwego

 

  • 3 kiełbaski śląskie (ok.30 dag)
  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 3 garści suszonych podgrzybków (u mnie w plasterkach)
  • 6 ziaren jałowca
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 3 duże ziemniaki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 płaska łyżka przyprawy uniwersalnej typu vegeta
  • 1 płaska łyżka majeranku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kapuśniak myśliwego
Grzyby wypłukałam,przełożyłam do rondelka i zalałam 0,5 l wody.Gotowałam ok.pół godziny. Kiełbaski pokroiłam w kostkę i smażyłam do zrumienienia na łyżce oleju.Zmniejszyłam gaz i dołożyłam pokrojoną cebulę.Zeszkliłam ją a na koniec na chwilkę przed końcem smażenia wrzuciłam posiekany grubo czosnek. Kiełbasę wraz z cebulą przełożyłam do garnka.Włożyłam liście laurowe,ziele angielskie i jałowiec.

Kapustę kiszoną odcisnęłam z soku i pokroiłam.Wsypałam ją do garnka z kiełbasą.Wyjęłam z wywaru ugotowane grzyby i także dodałam je do garnka.Gdy tenże wywar się ustał także wlałam go do garnka,wylewając z dna ewentualne drobinki.Uzpełniłam wodą ilość płynu w garnku tak,by całość składników była przykryta i gotowałam razem aż kapusta była miękka.W trakcie gotowania można uzupełnić ilość płynu,która się wygotowała. W zależności od tego,jaką mamy kapustę czas może być różny.Ja moją gotowałam ok.45 minut.

W tym czasie obrałam i umyłam ziemniaki,pokroiłam w kostkę i ugotowałam na miękko w osolonym wrzątku. Pod koniec gotowania kapuśniaku doprawiłam go vegetą i pieprzem.Nie soliłam,bo kapusta i kiełbasa były także dość słone.Wsypałam majeranek i chwilę razem gotowałam.Dołożyłam na koniec ugotowane ziemniaki. Zupy nie zagęszczałam,gdyż była i tak gęsta.
Kapuśniak myśliwego
Podsmażoną kiełbasę wraz z cebulą i czosnkiem przekładam do garnka,dodaję przyprawy.
Kapuśniak myśliwego
Do kiełbaski dokładamy pokrojoną kapustę kiszoną i ugotowane grzyby.
Kapuśniak myśliwego
Zalałam całość wodą i wywarem z gotowania grzybów.
Kapuśniak myśliwego
Zupę doprawiłam solą,pieprzem i vegetą.Dołożyłam ugotowane ziemniaki.

Tagi:

przyprawy