iwi69

iwi69

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 200]

Kapuśniak na baraninie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszny kapuśniak na zimne dni.

Kapuśniak na baraninie

Składniki:

Kapuśniak na baraninie

 

  • OK.400G baraniny bez kości (udziec)
  • warzywa na zupę
  • kapusta kiszona(w zależności od upodobań każdego ja dałam dwie większe kulki)
  • 1 średnia cebula
  • 3 duże ziemniaki
  • 1 łyżeczka plaska papryki mielonej czerwonej słodkiej
  • ziele angielskie,pieprz w ziarenkach,listek laurowy,
  • vegeta.
  • oliwa z oliwek1 łyżka

Sposób przygotowania:

Kapuśniak na baraninie
Do garnka wlewamy wode ja dalam ok 4 szklanek (szklanka 0,33l) wkladamy mieso pokrojone na kawalki dodajemy przyprawy i gotujemy.Baranina jest twardym miesem gotowalam ok 1godz.30min.Po tym czasie dodajemy warzywa umyte obrane w calosci,obrane ziemniaki pokrojone w sredia kostke.Gotujemy ok 15 min,w tym czsie na patelni rozgrzewamy oliwe dodajemy cebule obrana i pokrojona w paski lekko rumienimy,dodajemy papryke i szybko mieszmy aby sie nie przypalila ,dodajemy kapuste odcisnieta (ja plukalam)i pokrojona, mieszamy lekko podsmazamy zalewamy wywarem z zupy i dusimy ok 15 min.Jak ziemniaki w zupie beda juz lekko miekkie dodajemy kapuste i lekko mieszamy.Odstawiamy kapusniak jest lepszy po kilku godzinach jak smaki sie "przegryza"

Tagi:

zupa beza bezy