edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Kapuśniak na kiełbasie

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Gęsty, pożywny i… kwaśny :)

 Kapuśniak na kiełbasie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapuśniak na kiełbasie

 

Sposób przygotowania:

Kapuśniak na kiełbasie
Moja kapusta była idealnie kwaśna, więc nie musiałam jej odciskać i od razu zalałam 6 szklankami wody, zagotowałam, dodałam liść laurowy, ziela angielskie i gotowałam do miękkości. Ziemniaki obrałam, umyłam, pokroiłam w kosteczkę i ugotowałam oddzielnie w niewielkiej ilości lekko osolonej wody. Kiełbasę pokroiłam w plasterki, dodałam do miękkiej kapusty. Cebulę obrałam, pokroiłam w kosteczkę, zeszkliłam na rozgrzanym oleju, posypałam łyżką mąki pszennej i mieszając smażyłam chwilkę do zrumienienia, po czym przełożyłam do rondla z kapustą. Ugotowane ziemniaki dodałam do kapusty razem z wodą, w której się gotowały. Zupę doprawiłam do smaku solą, pieprzem, majerankiem i szczypta cukru. Gotowałam jeszcze kilka minut, żeby smaki się przeniknęły.
 Kapuśniak na kiełbasie
Do miękkiej kapusty dodałam pokrojoną kiełbasę.
 Kapuśniak na kiełbasie
Z cebuli i mąki zrobiłam zasmażkę i dodałam do rondla.
 Kapuśniak na kiełbasie
Do rondla dodałam ugotowane oddzielnie do miękkości ziemniaki.
 Kapuśniak na kiełbasie
Na koniec doprawiłam zupę do smaku i gotowałam razem jeszcze chwilę.

Tagi:

kielbasa