Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Kapuśniak na żeberkach z jarzynami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszna kwaśna zupa na wieprzowych żeberkach.

Kapuśniak na żeberkach z jarzynami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kapuśniak na żeberkach z jarzynami

 

Sposób przygotowania:

Kapuśniak na żeberkach z jarzynami
Kapustę drobno pokroić, zalać wodą, dodać kilka ziarenek pieprzu i ziela oraz parę liści laurowych oraz skórę z boczku wędzonego, gotować do miękkości. Mięso umyć, pokroić na mniejsze kawałki, zalać wodą. Zagotować. Zebrać szumowiny,dodać kilka ziaren pieprzu oraz ziela angielskiego oraz liścia laurowego. Marchewkę, pietruszkę oraz seler zetrzeć na grubych oczkach. Dodać do mięsa. Gotować do miękkości. Kiedy mięso będzie miękkie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować aż będą miękkie. Wtedy dodać kapustę, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz szczyptą kminku. Zagotować. W razie potrzeby doprawić i/lub podlać wodą z kwaszonej kapusty.
Kapuśniak na żeberkach z jarzynami
Kapustę gotujemy ze skórą z wędzonego boczku.
Kapuśniak na żeberkach z jarzynami
Do żeberek dodajemy jarzyny a potem ziemniaki.