Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 265]

Kapuśniak po Karpacku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Zupa z kapusty młodej na wywarze z mięsa z dodatkiem ziemniaków, ryżu, fasoli białej, moreli suszonych i wytrawnego białego wina...

Kapuśniak po Karpacku

Składniki:

Kapuśniak po Karpacku

 

  • 1,5 L wywaru z mięsa
  • 50 dag kapusty młodej
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki ryżu
  • 3 łyżki fasoli
  • 3 łyżki keczupu
  • 3 łyżki przecieru z moreli suszonych
  • 2/3 szklanki białego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do zup

Sposób przygotowania:

Kapuśniak po Karpacku
Oczyścić, opłukać i pokrajać w kostkę kapustę, usunąć głąb i grube nerwy, zalać wywarem, gotować.

Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, dodać do kapusty w połowie gotowania razem z ryżem i ugotować do miękkości.

Fasolę przebrać, opłukać, zalać zimną wodą, zagotować i pozostawić na 2 godziny, potem ugotować, połączyć z zupą, keczupem, przecierem z moreli i winem, chwilę pogotować, doprawić do smaku