Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Kapusniak - po staropolsku

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Danie smaczne i rozgrzewające w chłodne zimowe wieczory.

Kapusniak  -  po  staropolsku

Składniki:

Kapusniak - po staropolsku

 

  • kapusta kiszona - 50 - 70 dag
  • grzyby suszone - 10 - 12 kapeluszy
  • śliwki suszone - 10 dag
  • cebula - 2 szt
  • bulion mięsno warzywny - ok 2 - 2,25 litra
  • lub rosół - 2 - 2,25 litra
  • mąka - 3 dag ( 1 czubata łyżka)
  • tłuszcz - 5 dag
  • ziarenka smaku - 1/4 łyżeczki
  • sól - do smaku
  • pieprz - do smaku
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • majeranek

Sposób przygotowania:

Kapusniak - po staropolsku
Grzyby i śliwki namoczyć (grzyby - po opłukaniu namoczyć najlepiej na noc) i ugotować w osobnych naczyniach.Kapustę pokroić, zalać bulionem lub rosołem, dodać listek laurowy, ziele angielskie i ugotować.Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać mąkę, lekko zrumienić. Połączyć z kapustą, wywarem z grzybów i śliwek oraz pokrojonymi w paski grzybami i przecierem śliwkowym. Dodać szczyptę majeranku - wymieszać.Chwilę pogotować i doprawić do smaku sola i pieprzem..