Sposób przygotowania:
Kapuśniak pół na pół
Warzywa myjemy i obieramy. świeżą kapustę szatkujmy i wkładamy do garnka. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, korzeń pietruszki obieramy i wszystko wrzucamy do garnka. Wlewamy wodę tak aby pokryła całość warzyw, dodajemy kostkę rosołową. Po ok. 15 minutach gotowania warzyw dodajemy do garnka kapustę kiszoną oraz boczek przekrojony na mniejsze części (np. jeśli kupiliśmy pasek boczku wystarczy go przekroić na 3 części). W międzyczasie kroimy kiełbasę oraz cebulę i czosnek w kosteczkę i podsmażamy je razem. Po podsmażeniu kiełbasy wrzucamy ją razem do garnka. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, uważając aby nie przesolić ponieważ boczek oraz kiszona kapusta są dość słone. Zupę gotujemy ok. 45 minut aby wszystkie warzywa były miękkie a boczek rozpadał się na mniejsze kawałki. Smacznego!