Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 301]

Kapuśniak retro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zupa z białej kapusty ugotowana na dwóch rodzajach mięsa - wieprzowina i drób- z dodatkiem fasoli i papryki.

Kapuśniak retro

Składniki:

Kapuśniak retro

 

  • 1,5 L wywaru z kości i warzyw
  • 10 dag wieprzowiny bez kości
  • 10 dag kury bez kości
  • tłuszcz
  • 50 dag kapusty białej
  • 2-3 łyżki fasoli
  • strąki papryki
  • cebula
  • 1-2 łyżki mąki
  • 4 dag kiełbasy
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz
  • czosnek

Sposób przygotowania:

Kapuśniak retro
Mięso umyć, pokrajać w paseczki, podsmażyć, zalać wywarem, gotować.

Kapustę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usuwając głąb i grube nerwy, dodać do mięsa pod koniec gotowania i ugotować do miękkości.

Fasolę przebrać, opłukać, zalać zimna wodą, zagotować i pozostawić na 2 godziny; potem ugotować. Paprykę i cebulę oczyścić, opłukać , pokroić w kostkę, usmażyć, wymieszać z mąką, lekko zrumienić.

Połączyć z zupą, kiełbasą pokrajaną w paseczki, winem i fasolą, gotować kilka minut, doprawić do smaku.